Dostępność produktów spożywczych dla nas jako klientów nie zależy wyłącznie od godzin otwarcia supermarketów lub mniejszych, lokalnych sklepów, ale całego szeregu procesów zwanych z języka angielskiego Food Chain. Zatem te procesy obejmują całość działań od rolnika do konsumenta czyli produkcję żywności oraz jej transport, magazynowanie, chłodzenie, mrożenie i sprzedaż, a każdy pojedynczy proces w tym łańcuchu musi być ciągle udoskonalany ze względu na znaczące zużycie energii. W czasie wykładu zarysowane zostaną technologie Food Chain, nad którymi prowadzone są intensywne badania naukowe, a jedna z nich, tj. liofilizacja żywności będzie przedstawiona szczegółowo. Produkty liofilizowane pozwalają nam, np. w czasie wycieczek górskich spożywać pełnowartościowe produkty o znacznie niższej masie. Jak to jest możliwe?

Prowadzący
prof. dr hab. inż. Jacek Smołka
Obszar
Przedmiot
Grupa docelowa
Pozostali prowadzący
dr Michał Palacz, dr Michał Haida, dr Jakub Bodys
Język aktywności