Celem wykładu z elementami aktywizującymi będzie omówienie uważności jako istotnego procesu wpływającego na proces jedzenia. Współcześnie towarzyszy nam wiele bodźców w trakcie jedzenia – nie tylko telefon czy komputer, ale także różne dźwięki, rozmowy z innymi ludźmi czy nasza własna aktywność umysłowa. Niektórzy z nas doświadczają stanu zamyślenia i nie pamiętają, co zjedli, albo idą się spotkać ze znajomymi i wychodzą przejedzeni, bo tak bardzo zaangażowali się w rozmowę (a to tylko niektóre z przykładów). Współczesne badania pokazują, że nieuważność jest związana nie tylko z jedzeniem większej ilości, niż chcemy, ale także z niższą przyjemnością z jedzenia czy nawet problemami z układem pokarmowym. W trakcie spotkania przyjrzymy się mechanizmowi wpływu (nie)uważności na spożywanie przez nas posiłków (i wykonywania także innych ważnych dla nas czynności) oraz jej skutków, a także strategiom wsparcia uważności jako profilaktyki zaburzeń z kręgu odżywiania się.

Prowadzący
dr Jagoda Różycka
Przedmiot
Grupa docelowa
Pozostali prowadzący
Wiktoria Urbańczyk
Język aktywności