Kuchnia molekularna to zastosowanie nauki w gastronomii. Polega na przygotowywaniu wyjątkowych potraw przy użyciu technik i sprzętów wykorzystywanych głównie w laboratoriach chemicznych a nie w kuchni. Wymaga znajomości i obserwacji przemian chemicznych i fizycznych. Sferyfikacja i odwrotna sferyfikacja soków owocowych nadaje im ciekawy i niespotykany wygląd różnokolorowego kawioru, pozwalając jednocześnie na spróbowanie soków w kulistej postaci. Spaghetti nie musi być nudne i mdłe, może być słodkie i kolorowe. Nitki makaronowe o smaku czekoladowym i o różnych niekojarzonych z makaronem smakach mogą być ozdobą każdego przyjęcia na słodko. Czasami wystarczy trochę mąki wody i oleju aby stworzyć kolorowy świat rafy koralowej, o niespotykanych kształtach i kolorach, wśród których mogą przetaczać się kolorowe kulki soku lub wić smakowite węże czekoladowego makaronu. Wyczarowanie takiego świata jest proste i nasze pokazy a także możliwość samodzielnego wykonania niektórych procesów może zainspirować do stworzenia swojego własnego świata kuchni molekularnej we własnym domu.
Edycja (pole do usunięcia)
3. ŚFN [ styczeń 2019 ]
Typ wydarzenia
Stanowisko pokazowe
Obszar
Przedmiot