Kuchnia molekularna to dyscyplina nauki o żywności (food science), która poszukuje wyjaśnienia i odpowiedzi na pytania o to, co dzieje się podczas obróbki technologicznej w potrawach a także jak można wykorzystać prawa fizyki i chemii do udoskonalenia procesów gotowania. Stoisko „Kuchnia molekularna – eksperymenty z jedzeniem” pozwoli przekonać uczestników, że kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, ale również laboratorium, gdzie można obserwować ciekawe zjawiska naukowe. Na stoisku będzie możliwość obserwowania szybkiego mrożenia różnych produktów spożywczych za pomocą ciekłego azotu. Cechą charakterystyczną tego rodzaju kuchni jest poszukiwanie nowych tekstur, dlatego pokażemy różnicę między właściwościami substancji żelujących. Będzie można również dowiedzieć się więcej na temat dodatków do żywności i zobaczyć je na własne oczy.
Edycja (pole do usunięcia)
3. ŚFN [ styczeń 2019 ]
Typ wydarzenia
Stanowisko pokazowe
Obszar
Przedmiot