50% naszej żywności jest pochodzenia roślinnego. To stwierdzenie wydaje się być wystarczającym powodem by w świetle planów odysei kosmicznych rozpatrzyć, ale także zbadać, możliwości uprawy roślin w przestrzeni kosmicznej. Nie jest to myśl nowa, bo badania związane ze wzrostem roślin w warunkach kosmicznych toczą się od kilkudziesięciu lat. Jednakże to dzisiejsze zdobycze technologii, połączenie biologii molekularnej i zaawansowanej inżynierii umożliwiają nam zrozumienie genetycznych podstaw odpowiedzi roślin na ekstremalne warunki kosmiczne. To z kolei umożliwi nam wyprowadzenie lepiej przystosowanych odmian, które zapewnią nam wyżywienie jeśli człowiek postanowi sięgnąć gwiazd… O wyzwaniach i możliwościach badań z punktu widzenia genetyka opowiem Wam w czasie wykładu! Zapraszam!
Edycja (pole do usunięcia)
3. ŚFN [ styczeń 2019 ]
Typ wydarzenia
Wykład
Prowadzący
dr Agata Daszkowska-Golec
Przedmiot