Na stanowisku pomiarowym podłączymy do źródła prądu elektrycznego skórę pomidora oraz skórę innych żywych organizmów. Specjalne urządzenie odpowie nam na pytanie, jak zmieni się prąd przepuszczany przez badany obiekt. Analizując te zmiany, dowiemy się:
1. Czy każdy pomidor tak samo zmienia przepływ prądu?
2. Czy przyprawy zmieniają tę charakterystykę?
3. Czy zmiana płynącego prądu przez pomidora różni się od zmian spowodowanych przez inne warzywa/owoce?
4. Czy pestycydy i nawozy wpływają na powyższe?
5. Co stanie się, gdy pomidora zastąpimy naszą skórą?
Odpowiedzi na powyższe pytania zweryfikujemy empirycznie. Na stanowisku będzie można również pod okiem prowadzących zaprojektować własny eksperyment przy użyciu dostępnej aparatury.
Prowadzący
dr Marcin Lipowczan
Obszar
Grupa docelowa
Pozostali prowadzący
dr Anna Piekarska-Stachowiak, mgr Jerzy Karczewski, mgr Anna Lipowczan, Cedryk Lipowczan, Emilia Stachowiak