Już od pewnego czasu współczesne hotelarstwo ewoluuje od tradycyjnie rozumianej gościnności (hospitality) w kierunku gościnności wellness (wellness hospitality). Praktycznie każdy nowo powstały hotel oferuje już swoim gościom jakiś komponent wellness, pozwalający zachować zdrowie fizyczne i psychiczne. Podobnie rzecz ma się w gastronomii. Restauracje coraz częściej promują zdrową kuchnię, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Stawia się też na naturalne kosmetyki, nierzadko pochodzące z domowej spiżarni czy kuchni. Dlatego w tym roku naszym celem realizowanym podczas ŚFN będzie promowanie zachowań prozdrowotnych w różnych zawodach – głównie w hotelarstwie i gastronomii. Prezentacją i pokazem zajmą się nasi uczniowie szkolący się w zawodzie kucharz i pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.
Prowadzący
mgr inż. Karina Gaj-Woźniak
Obszar
Przedmiot
Grupa docelowa
Język aktywności