Mało które warzywo ma taką różnorodność jak kapusta. Podczas naszych zajęć zademonstrujemy zaskakujące przykłady tego zróżnicowania. Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję przygotować wybrany produkt z surowców, które możemy uzyskać z przedstawicieli rodziny kapustowatych. Przeprowadzą także eksperyment z pozyskaniem substancji czynnych stosowanych w ziołolecznictwie. Przedstawimy także informacje o przodkach i krewniakach kapusty oraz opowiemy, jaka była historia ich światowej kariery. Wśród wielu ciekawostek na temat kapust uczestnicy będą mogli dowiedzieć się także o innych przedstawicielach rodziny kapustowatych, których można spotkać w kuchni, aptece, ogrodach lub laboratoriach. Jeśli jeszcze ktoś nie wie, jaki związek ma kapusta z musztardą, to będzie miał możliwość uzupełnić tę lukę. Ponadto udzielimy wskazówek dotyczące uprawy wybranych gatunków z rodziny kapustowatych, a uczestnicy będą mogli skorzystać z możliwości zabrania nasion do wiosennego wysiewu.

Prowadzący
dr Teresa Nowak
Obszar
Przedmiot
Grupa docelowa
Pozostali prowadzący
Alan Pilarski, Szymon Hacia, Aleksander Dulik, Natalia Łomozik, Zuzanna Nawa
Język aktywności