Wykorzystanie na produkcję żywności przestrzeni występującej w mieście jest korzystne pod wieloma względami. Po pierwsze może dostarczać żywności tu i teraz bez zbędnych kosztów transportu i nie jest narażone na przerwanie łańcuchów dostaw. Po drugie przyczynia się do poprawy jakości klimatu w mieście. Roślinność obniża temperaturę w wyspach ciepła oraz pomaga w retencji wody opadowej w mieście. Na stanowisku zaprezentowany zostanie jeden ze sposobów produkcji roślinnej w mieście – zielony dach ekstensywny wraz z roślinami użytkowymi, które w takich warunkach jesteśmy w stanie uprawiać.

Prowadzący
dr Michał Ludynia
Obszar
Przedmiot
Grupa docelowa
Pozostali prowadzący
Natalia Majcherczyk, lic. Mateusz Błachut, mgr Magdalena Biela, mgr Ewa Szwajczak, dr hab. Edyta Sierka, Katarzyna Larysz, Wiktoria Sitarz, Maja Piegza
Osobistość