„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy” (Martyna Wojciechowska). Kawa ma wiele właściwości, nie tylko spala tłuszcz i poprawia krążenie, ale również obniża poziom stresu oraz zmniejsza ryzyko depresji, a na dodatek zwiększa naszą energię do podejmowania codziennych zadań. Cały świat stoi kawą. Wszędzie jest doceniana, ale przygotowywana w różny sposób. Pokażemy wam różne techniki parzenia kawy przy użyciu specjalistycznego sprzętu. Stosujemy chemex, syphon, dripper, aeropress, kawiarkę, a dla koneserów parzymy prawdziwą kawę po turecku. Najpopularniejszymi gatunkami są arabika o niepowtarzalnych walorach smakowych oraz robusta, która daje kofeinową moc i charakterystyczną goryczkę. Największym jednak mistrzostwem baristyki jest uzyskanie takiej mieszanki tych dwóch gatunków, żeby uzyskać idealny balans między goryczką arabiki a kwasowością robusty. Zapraszamy na degustację doskonałej małej czarnej.
Prowadzący
mgr Marek Halama
Obszar
Przedmiot
Grupa docelowa