Wydarzenie odbywające się pod hasłem „Odkryj smak nauki! Spożywaj wiedzę, kształtuj przyszłość” miało na celu edukowanie społeczności w zakresie racjonalnych wyborów żywieniowych. Przez cały tydzień zrealizowano 27 wydarzeń, przyciągając łącznie około 600 uczestników. Główne tematy obejmowały narzędzia polityki żywieniowej, w tym publiczne zamówienia żywności, oraz aspekty wielowymiarowości jedzenia, takie jak jego ekologiczny, społeczny i zdrowotny wpływ. Tydzień Żywności oferował warsztaty zero waste, konferencje oraz spotkania dla różnych grup wiekowych i zawodowych, angażując m.in. dyrektorów szkół i intendentów. Inicjatywa była okazją do współpracy z ekspertami z Finlandii, Słowenii i Komisji Europejskiej, co nadało jej wymiar międzynarodowy i interdyscyplinarny. Tydzień Żywności stał się znaczącą platformą wymiany doświadczeń i wiedzy, podkreślając znaczenie edukacji żywieniowej w kształtowaniu przyszłości zdrowia publicznego oraz inspirowaniu do dalszych działań prozdrowotnych.
The event, held under the slogan "Discover the Taste of Science! Consume Knowledge, Shape the Future” aimed to educate the community on rational food choices. 27 events were held throughout the week, attracting a total of approximately 600 participants. Main topics included food policy tools, including public food procurement, and aspects of the multidimensionality of food, such as its ecological, social and health impacts. Food Week offered zero waste workshops, conferences and meetings for various age and professional groups, involving, among others: school principals and intendants. The initiative was an opportunity to cooperate with experts from Finland, Slovenia and the European Commission, which gave it an international and interdisciplinary dimension. Food Week has become a significant platform for exchanging experiences and knowledge, emphasizing the importance of nutrition education in shaping the future of public health and inspiring further health-promoting activities.