Dostępność produktów spożywczych dla nas jako klientów nie zależy wyłącznie od godzin otwarcia supermarketów lub mniejszych, lokalnych sklepów, ale całego szeregu procesów zwanych z języka angielskiego Food Chain. Zatem te procesy obejmują całość działań od rolnika do konsumenta czyli produkcję żywności oraz jej transport, magazynowanie, chłodzenie, mrożenie i sprzedaż, a każdy pojedynczy proces w tym łańcuchu musi być ciągle udoskonalany ze względu na znaczące zużycie energii. W czasie wykładu zarysowane zostaną technologie Food Chain, nad którymi prowadzone są intensywne badania naukowe, a jedna z nich, tj. liofilizacja żywności będzie przedstawiona szczegółowo. Produkty liofilizowane pozwalają nam, np. w czasie wycieczek górskich spożywać pełnowartościowe produkty o znacznie niższej masie. Jak to jest możliwe?
The availability of food products is a challenge for many industry sectors, not only food producers themselves. The path from farm to consumption, known as food-chain, involves, among others: production, transport, storage, sales and refrigeration industries, and each of these areas consumes energy, emitting a total of 20 to 40.