Wydarzenie odbywające się pod hasłem „Odkryj smak nauki! Spożywaj wiedzę, kształtuj przyszłość” miało na celu edukowanie społeczności w zakresie racjonalnych wyborów żywieniowych. Przez cały tydzień zrealizowano 27 wydarzeń, przyciągając łącznie około 600 uczestników. Główne tematy obejmowały narzędzia polityki żywieniowej, w tym publiczne zamówienia żywności, oraz aspekty wielowymiarowości jedzenia, takie jak jego ekologiczny, społeczny i zdrowotny wpływ. Tydzień Żywności oferował warsztaty zero waste, konferencje oraz spotkania dla różnych grup wiekowych i zawodowych, angażując m.in. dyrektorów szkół i intendentów. Inicjatywa była okazją do współpracy z ekspertami z Finlandii, Słowenii i Komisji Europejskiej, co nadało jej wymiar międzynarodowy i interdyscyplinarny. Tydzień Żywności stał się znaczącą platformą wymiany doświadczeń i wiedzy, podkreślając znaczenie edukacji żywieniowej w kształtowaniu przyszłości zdrowia publicznego oraz inspirowaniu do dalszych działań prozdrowotnych.

Prowadzący
dr n. o zdrowiu Katarzyna Brukało
Przedmiot
Grupa docelowa