Co jedli nasi praprzodkowie? Jaka naprawdę jest „tradycyjna” polska kuchnia? Czy była zdrowa? Czego nie jedli Piastowie? Co lubił Jagiełło? Wbrew pozorom obiad lub kolacja mogą przynieść wiele niespodzianek. Wystarczy tylko uważnie przyjrzeć się temu, co leży lub stoi na stole. Można się domyślać, że paręset lat temu były to zupełnie inne potrawy. Kiedy warzywa i owoce pojawiły się w Polsce? Jakie były niezwykłe dzieje znanych potraw? Historia ziemniaków i pomidorów. Kto wymyślił pierogi? Pasztety francuskie czy… rzymskie? Dlaczego łączy się je z Królem Słońce? Skąd się wzięły czekolada i francuskie rogaliki? Jak małe kuleczki zmieniły mapę polityczną świata? A co (i jak) jedzą ludzie w innych krajach? O tym wszystkim opowiada popularyzator nauki Wiktor Niedzicki. Autorskie filmy prezentowane podczas wykładu pokażą ciekawe potrawy i przysmaki z całego świata. Czy polubimy potrawy innych kultur?
What did our ancestors eat? What is “traditional” Polish cuisine really like? Was it healthy? What didn't the Piasts eat? What did Jagiełło like? Contrary to appearances, lunch or dinner can bring many surprises. You just need to look carefully at what is lying or standing on the table. You can guess that a few hundred years ago these were completely different dishes. When did vegetables and fruits appear in Poland? What were the extraordinary stories behind famous dishes? The history of potatoes and tomatoes. Who invented dumplings? French pâtés or… Roman pâtés? Why are they associated with the Sun King? Where did chocolate and French croissants come from? How did tiny balls change the political map of the world? What (and how) do people in other countries eat? Science populariser Wiktor Niedzicki talks about all this. Original films presented during the lecture will show interesting dishes and delicacies from around the world. Will we like the food of other cultures?