Badania ekotoksykologiczne badają możliwy wpływ substancji chemicznych na roślinność oraz życie zwierząt. Do badanych zwierząt należą organizmy wodne, glebowe ale także stawonogi pożyteczne. O ile rozpoznanie dorosłej biedronki nie sprawi nikomu problemu, o tyle rozpoznanie jej poszczególnych stadiów rozwojowych może być zaskakującym doświadczeniem. Celem naszej aktywności jest poszerzenie świadomości i wiedzy w zakresie organizmów ważnych z punktu widzenia ekotoksykologii. Zaprezentowane zostaną przykładowe egzemplarze hodowlane stawonogów pożytecznych. Można spodziewać się wspomnianej już biedronki siedmiokropki, złotooka pospolitego, a pod mikroskopem dobroczynka gruszowca. Przedstawimy wybrane organizmy glebowe. Z przyjemnością opowiemy o prowadzeniu hodowli w warunkach laboratoryjnych. Zademonstrowane zostanie podstawowe szkło laboratoryjne, w tym pipety szklane, ale także automatyczne. Chętni uczestnicy wydarzenia będą mogli samodzielnie spróbować swoich sił w pipetowaniu. Każdy uczestnik będzie miał okazję samodzielnego eksperymentowania i doświadczania. Edukatorzy wspomogą w oglądaniu preparatów w skali makro, będą to produkty codziennego użytku, ale czy każdy rozpozna je w przybliżeniu? Przygotowane zostanie również stanowisko przy którym każdy będzie miał okazję sprawdzić swoich sił w kuchni molekularnej, czyli sferyfikacji produktów spożywczych. Kilka razy w ciągu wydarzenia będzie okazja do wzięcia udziału w quizie, który oprócz naukowych ciekawostek, dostarczy wiedzy na temat nowoczesnych metod edukacji, opartych o grywalizację. Dla najlepszych przewidziane są nagrody.
Prowadzący
dr Inga Mrzyk
Obszar
Grupa docelowa