Tydzień Żywności był czwartym z 50 Tygodni w Mieście Nauki. Odbywał się od 22 do 28 stycznia i zgromadził wiele osób zainteresowanych prawidłowym żywieniem i zdrowymi nawykami.
PODCAST
Kuratorką tygodnia była dr nauk o zdrowiu Katarzyna Brukało ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego – dietetyczka kliniczna i specjalistka zdrowia publicznego. W podcaście prowadzonym przez Katarzynę Siwczyk badaczka mówiła m.in. o tym, jak odżywianie wpływa na nasze życie oraz w jaki sposób można zwiększać świadomość żywieniową wśród dzieci i dorosłych. Tłumaczyła, dlaczego powinniśmy brać przykład z Finów. Podcast można odsłuchać na platformie Spotify.
BADANIA NAUKOWE
W śląskich uczelniach prowadzone są liczne prace naukowe związane z żywieniem. Na Śląskim Uniwersytecie Medycznym badacze skupiają się na aspektach związanych m.in. z jakością produktów spożywczych, w tym podawanych w szkolnych i przedszkolnych stołówkach. Z kolei na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach pod lupę wzięto zjawisko foodsharingu i profilaktyki społecznej związanej z żywieniem.
Więcej informacji znajdziecie artykule „Naukowy monitoring tego, co dzieci jedzą w stołówkach” Agnieszki Kliks-Pudlik.
Zachęcamy do odwiedzenia strony poświęconej 50 Tygodniom w Mieście Nauki, gdzie znajdują się informacje o wszystkich wydarzeniach wraz z podstronami konkretnych tygodni.