Prezentacja ma na celu przybliżenie fenomenu kuchni jako zjawiska społecznego, rozpowszechnionego w popkulturze, a mającego swoje korzenie w tradycji. Kuchnia to niematerialne dziedzictwo kulturowe każdego regionu zakorzenione w mieszkańcach, stworzone z plątaniny historii, uwarunkowań geograficznych, oddziaływania kultur napływowych i osiadłych w poszczególnych odcinkach historii regionu, jak też kultur odległych, zaginionych i zapomnianych, oddziałujących poprzez pamięć zbiorową. <br>Przykłady takie jak pischinger jako punkt wyjścia do najsłynniejszego i najpopularniejszego ciasteczka w czekoladzie czy śledzie, które nie pływają w Olzie, a są bazą jednego z najcenniejszych produktów regionalnych Śląska Cieszyńskiego zostaną pokazane w kontekście ekologii i umiejętnego balansowania pomiędzy przygotowywaniem potraw tradycyjnych a ich śladem węglowym i wpływem na środowisko.<br>

Wydarzenie
Czas rozpoczęcia
Czas zakończenia
Liczba uczestników
0
Typ interakcji
Na żywo
Kod
439
Rejestracja
Nie wymagana
Kod
wyklad_8_349
Grupa docelowa
Wiek od
0lat
Wiek do
0lat
Prowadzący
Krzysztof Pszczółka
Jednostka
_
Rodzaj aktywności
English Title
lecture (Cultures and Tradition Week)
Typ interakcji
Na żywo
Opis EN

opis zostanie uzupełniony

Instytucja
Uniwersytet Śląski w Katowicach
Język aktywności