Rośliny są obecne we wszystkich dziedzinach życia człowieka. Jednym z najważniejszych jest ich znaczenie w dostarczaniu nam substancji pokarmowych. Zjadamy rośliny w formie bezpośredniej lub przetworzonej i mogą one zabezpieczyć naszemu organizmowi wszystkie składniki pokarmowe od węglowodanów przez tłuszcze po białka. Które z nich są na stałe, a które tylko okazjonalnie w naszym menu? Czy możemy upiec chleb z pszenżyta? Czasem, odpowiedzi na takie najprostsze pytania, stanowią dla nas zagadkę. Warto zatem zapoznać się z niektórymi z roślin pokarmowych i dowiedzieć się, które są najbardziej energetyczne. Każdy uczestnik warsztatów będzie miał okazję nauczyć się rozpoznawania podstawowych roślin zbożowych, pseudozbóż i innych, analizując ich morfologię. Jednocześnie będzie można przekonać się, czy wiemy, które części roślin spożywamy i w jakiej formie. Ponadto będzie okazja do przedstawienia nowości roślinnych w naszej diecie. Dla najbardziej zainteresowanych zostanie przybliżona grupa roślin przyprawowych, które są nierozłączne z pokarmowymi. Będzie szansa, aby skomponować własną mieszankę z suszu wybranych przedstawicieli oraz dowiedzieć się skąd one pochodzą i czy można je uprawiać w Polsce. Każda Osoba zainteresowana poszerzeniem swojej wiedzy na temat roślin w żywieniu, znajdzie w tych warsztatach coś dla siebie .

Edycja (pole do usunięcia)
3. ŚFN [ styczeń 2019 ]
Typ wydarzenia
Warsztaty
Prowadzący
dr Teresa Nowak
Obszar
Przedmiot