Dostępność produktów spożywczych dla nas jako klientów nie zależy wyłącznie od godzin otwarcia supermarketów lub mniejszych, lokalnych sklepów, ale całego szeregu procesów zwanych z języka angielskiego Food Chain. Zatem te procesy obejmują całość działań od rolnika do konsumenta czyli produkcję żywności oraz jej transport, magazynowanie, chłodzenie, mrożenie i sprzedaż, a każdy pojedynczy proces w tym łańcuchu musi być ciągle udoskonalany ze względu na znaczące zużycie energii. W czasie wykładu zarysowane zostaną technologie Food Chain, nad którymi prowadzone są intensywne badania naukowe, a jedna z nich, tj. liofilizacja żywności będzie przedstawiona szczegółowo. Produkty liofilizowane pozwalają nam, np. w czasie wycieczek górskich spożywać pełnowartościowe produkty o znacznie niższej masie. Jak to jest możliwe?

Wydarzenie
Czas rozpoczęcia
Czas zakończenia
Liczba uczestników
0
Typ interakcji
Na żywo
Kod
506
Obszar
Rejestracja
Wymagana
Przedmiot
Kod
wyklad_8_388
Grupa docelowa
Pozostali prowadzący
dr Michał Palacz, dr Michał Haida, dr Jakub Bodys
Wiek od
0lat
Wiek do
0lat
Prowadzący
prof. dr hab. inż. Jacek Smołka
Jednostka
Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki
Rodzaj aktywności
English Title
Food chain
Typ interakcji
Na żywo
Opis EN

The availability of food products is a challenge for many industry sectors, not only food producers themselves. The path from farm to consumption, known as food-chain, involves, among others: production, transport, storage, sales and refrigeration industries, and each of these areas consumes energy, emitting a total of 20 to 40.

Instytucja
Politechnika Śląska
Język aktywności