Co mają wspólnego wierzba, pomidor i Twoje ulubione kwiaty w ogrodzie? Może się wydawać, że niewiele, ale wszystkie te organizmy mogą być… klonowane! Wykład „Klonowanie – lubię to!” zabierze Cię w fascynującą podróż do świata biotechnologii, gdzie zrozumiesz, jak i dlaczego klonowanie roślin stało się nieodłącznym elementem współczesnego rolnictwa i ogrodnictwa. Podczas wykładu dowiesz się, co kryje się za tajemniczym pojęciem mikropropagacji i jak dzięki tej technologii możemy tworzyć identyczne kopie roślin, które zachowują wszystkie cechy rodzica – smaki, zapachy, a nawet odporność na choroby. Zrozumiesz, w jaki sposób proces klonowania wpływa na hodowlę roślin, a także jak wykorzystuje się go w przemyśle, aby dostarczyć nam zdrowe i wydajne uprawy.

Wydarzenie
Czas rozpoczęcia
Czas zakończenia
Liczba uczestników
30
Typ interakcji
Na żywo
Kod
1061
Dostępność miejsc
Miejsca dostępne
Obszar
Rejestracja
Wymagana
Przedmiot
Kod
wyklad_9_080
Grupa docelowa
Wiek od
0lat
Wiek do
0lat
Prowadzący
dr Anna Wójcik
Jednostka
Wydział Nauk Przyrodniczych
Rodzaj aktywności
English Title
Cloning – I Like It!
Typ interakcji
Na żywo
Opis EN

What do a willow, a tomato, and your favorite garden flowers have in common? It may not seem like much, but all of these organisms can be… cloned! The lecture "Cloning – I like it!" will take you on a fascinating journey into the world of biotechnology, where you will understand how and why plant cloning has become an integral part of modern agriculture and horticulture. During the lecture, you will learn what lies behind the mysterious concept of micropropagation and how, thanks to this technology, we can create identical copies of plants that retain all the characteristics of the parent – ​​tastes, smells, and even disease resistance. You will understand how the cloning process affects plant breeding and how it is used in industry to provide us with healthy and productive crops.

Instytucja
Uniwersytet Śląski w Katowicach
Język aktywności