Dołącz do niezwykłej podróży w świat zdrowej żywności i mikroorganizmów! Czy wiesz, że niektóre bakterie są naszymi najlepszymi sprzymierzeńcami? Podczas warsztatów zagłębimy się w tajniki żywności funkcjonalnej, probiotyków, prebiotyków i synbiotyków – substancji, które wspierają zdrowie i odporność. Co Cię czeka?
– prelekcja o pre-, pro- i synbiotykach: raz na zawsze zapamiętasz, czym się od siebie różnią;
– barwienie Grama – sprawdzimy, jak wyglądają pod mikroskopem bakterie, które można znaleźć w domowych kiszonkach;
– informacje o tym, jak przygotować we własnej kuchni fermentowane przetwory;
– ciekawostki o żywności funkcjonalnej – z czym to się je?
Nie przegap okazji, by zanurzyć się w mikroskopijny świat, który rządzi naszym zdrowiem!

Wydarzenie
Czas rozpoczęcia
Czas zakończenia
Liczba uczestników
15
Typ interakcji
Na żywo
Kod
936
Rejestracja
Nie wymagana
Przedmiot
Kod
warsztaty_9_004
Grupa docelowa
Pozostali prowadzący
Wiktoria Kowolik, Sandra Tkacz, lic. Wiktoria Cofalik
Wiek od
0lat
Wiek do
0lat
Prowadzący
dr hab. Katarzyna Kasperkiewicz
Jednostka
Wydział Nauk Przyrodniczych
Rodzaj aktywności
Typ interakcji
Na żywo
Instytucja
Uniwersytet Śląski w Katowicach
Język aktywności