Pszczeli pyłek podobnie jak miód, propolis, mleczko pszczele i pierzga należy do grupy produktów pszczelich nazywanych apiterapeutykami. W ostatnich latach zainteresowanie tymi produktami nieustannie wzrasta. Wiele badań koncentruje się na właściwościach prozdrowotnych i leczniczych apiterapeutyków. Pszczeli pyłek charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz wielokierunkowym działaniem biologicznym, wynikającym ze skojarzonego działania substancji wchodzących w jego skład. Biologiczna aktywność jest związana z zawartością składników funkcjonalnych jakimi są polifenole, głównie kwasy fenolowe i flawonoidy. Związki te posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu skutecznie redukują stres oksydacyjny i przyczyniają się do zapobiegania lub ograniczenia rozwoju wielu jednostek chorobowych.
Edycja (pole do usunięcia)
2. ŚFN [ grudzień 2017 ]
Typ wydarzenia
Wykład
Prowadzący
dr Anna Rzepecka-Stojko
Obszar
Przedmiot