Jedną z najstarszych tradycji w okresie bożonarodzeniowym jest kolędowanie. W śląskim folklorze jest to jeden z najbardziej radosnych, kolorowych i żywiołowych wydarzeń. To właśnie w tym okresie młodzi ludzie przebierali się za różne postacie z wierzeń ludowych i chodząc od gospody do gospody przynosili dobrą nowinę. Każdy z nas lubi śpiewać kolędy, ale czy na pewno wiemy co śpiewamy? Kolędę czy pastorałkę? Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi dwiema formami muzycznymi? Kolejnym ważnym elementem w ludowości świąt Bożego Narodzenia są potrawy na stole wigilijnym. Czy 12 potraw wystarczy? Nasz region jest nieoceniony pod względem różnorodności językowej, strojów czy muzyki. Potrawy są kolejnym aspektem, którego odmiennością możemy się pochwalić. Tradycyjne makówki są wykonywane na niezliczone sposoby, a każdy jeden jest smaczniejszy od kolejnego. Może pora na zorganizowanie wyzwania? Postaramy się dowiedzieć jakie są najlepsze śląskie makówki. W trakcie warsztatów będzie towarzyszył nam zespół ludowy specjalizujący się w wykonywaniu muzyki ludowej grając w śląskich zespołach folklorystycznych.
Wydarzenie
Czas rozpoczęcia
Czas zakończenia
Liczba uczestników
30
Typ interakcji
Na żywo
Kod
781
Dostępność miejsc
Miejsca dostępne
Rejestracja
Nie wymagana
Przedmiot
Kod
warsztaty_8_159
Grupa docelowa
Pozostali prowadzący
Michał Sznajder, Piotr Górka
Wiek od
0lat
Wiek do
0lat
Prowadzący
Adam Kawa
Jednostka
Rektorat Uniwersytetu Śląskiego
Rodzaj aktywności
Typ interakcji
Na żywo
Instytucja
Uniwersytet Śląski w Katowicach
Język aktywności