Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Współzałożycielka fundacji „Kobiety bez diety”.
Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny, Szkołę Główną Psychologii Społecznej oraz podyplomowe studia z Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Wyznaje zasadę, że jedzenie powinno być źródłem zdrowia i przyjemności. Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Uwielbia dietetyczne rozmowy, spotkania o tematyce zdrowotnej, z zainteresowaniem śledzi najnowsze doniesienia naukowe. Merytoryczne zalecenia przekłada na praktyczne podpowiedzi i proste przepisy, by nikt nie pogubił się w dietetycznych meandrach. Z pasją dzieli się wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami podczas warsztatów kulinarnych, wykładów czy wywiadów.
Felietonistka magazynu „Zwierciadło”, jedna z prowadzących program „357 kęsów na śniadanie” w Radiu 357. Autorka 13 publikacji, w tym serii czterech książek „Koktajle dla zdrowia i urody” (pierwsza część „Koktajli”, wydana w 2015, była nominowana w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards – Najlepszej książki kulinarnej roku w kategorii „Koktajle”) i Super Koktajle. Napisała cztery książki o żywieniu dzieci: „Odżywianie dzieci mądre i zdrowe”, „Gotujemy pełną parą”, „Uczta Małego Alergika” oraz „Zdrowie i pełne energii dziecko”. Stworzyła plan żywieniowy w publikacji „Adios Kilogramos – kompleksowy plan odchudzania na 90 dni”. Wraz z Moniką Mrozowską napisała dwie książki: „Uczta dla dwojga – zdrowa dieta dla mamy i dziecka” oraz „Uczta dla maluszka”. Współautorka książki „Kobiety bez diety. Rozmowy bez retuszu”, autorka ebooka „Jak odżywiać się w ciąży?”.
