Celem wykładu z elementami aktywizującymi będzie omówienie uważności jako istotnego procesu wpływającego na proces jedzenia. Współcześnie towarzyszy nam wiele bodźców w trakcie jedzenia – nie tylko telefon czy komputer, ale także różne dźwięki, rozmowy z innymi ludźmi czy nasza własna aktywność umysłowa. Niektórzy z nas doświadczają stanu zamyślenia i nie pamiętają, co zjedli, albo idą się spotkać ze znajomymi i wychodzą przejedzeni, bo tak bardzo zaangażowali się w rozmowę (a to tylko niektóre z przykładów). Współczesne badania pokazują, że nieuważność jest związana nie tylko z jedzeniem większej ilości, niż chcemy, ale także z niższą przyjemnością z jedzenia czy nawet problemami z układem pokarmowym. W trakcie spotkania przyjrzymy się mechanizmowi wpływu (nie)uważności na spożywanie przez nas posiłków (i wykonywania także innych ważnych dla nas czynności) oraz jej skutków, a także strategiom wsparcia uważności jako profilaktyki zaburzeń z kręgu odżywiania się.
The aim of the lecture with activating elements will be to discuss mindfulness as an important process influencing the eating process. Nowadays, we are accompanied by many stimuli while eating - not only the phone or computer, but also various sounds, conversations with other people and our own mental activity. Some of us experience a state of thoughtfulness and don't remember what we ate, or we go to meet friends and leave full because we were so engaged in the conversation - these are just some examples. Modern research shows that inattention is associated not only with eating more than we want, but also with lower pleasure in eating and even problems with the digestive system. During the meeting, we will look at the mechanism of (in)mindfulness' influence on our eating (and performing other activities that are important to us) and its effects, as well as strategies to support mindfulness as a preventive measure against eating disorders.