Wykorzystanie na produkcję żywności przestrzeni występującej w mieście jest korzystne pod wieloma względami. Po pierwsze może dostarczać żywności tu i teraz bez zbędnych kosztów transportu i nie jest narażone na przerwanie łańcuchów dostaw. Po drugie przyczynia się do poprawy jakości klimatu w mieście. Roślinność obniża temperaturę w wyspach ciepła oraz pomaga w retencji wody opadowej w mieście. Na stanowisku zaprezentowany zostanie jeden ze sposobów produkcji roślinnej w mieście – zielony dach ekstensywny wraz z roślinami użytkowymi, które w takich warunkach jesteśmy w stanie uprawiać.

Obszar
Rejestracja
Nie wymagana
Przedmiot
Kod
pokaz_8_064
Grupa docelowa
Osobistości
Pozostali prowadzący
Natalia Majcherczyk, lic. Mateusz Błachut, mgr Magdalena Biela, mgr Ewa Szwajczak, dr hab. Edyta Sierka, Katarzyna Larysz, Wiktoria Sitarz, Maja Piegza
Wiek od
0lat
Wiek do
0lat
Prowadzący
dr Michał Ludynia
Jednostka
Wydział Nauk Przyrodniczych
Rodzaj aktywności
English Title
Urban agriculture
Typ interakcji
Na żywo
Opis EN

The use of space in the city for production of food is beneficial in many respects. First of all, this may provide food “here and now”, without unnecessary transport costs, and it is not prone to disruption of supply chains. Additionally, it contributes to improving the quality of climate in the city. Plants reduce temperatures in heat islands and help improve the retention of rainwater in the city. At the stand we will present one of the methods of plant production in the city - extensive green roof with farming plants that we are able to grow in such conditions.

Instytucja
Uniwersytet Śląski w Katowicach