Wykorzystanie na produkcję żywności przestrzeni występującej w mieście jest korzystne pod wieloma względami. Po pierwsze może dostarczać żywności tu i teraz bez zbędnych kosztów transportu i nie jest narażone na przerwanie łańcuchów dostaw. Po drugie przyczynia się do poprawy jakości klimatu w mieście. Roślinność obniża temperaturę w wyspach ciepła oraz pomaga w retencji wody opadowej w mieście. Na stanowisku zaprezentowany zostanie jeden ze sposobów produkcji roślinnej w mieście – zielony dach ekstensywny wraz z roślinami użytkowymi, które w takich warunkach jesteśmy w stanie uprawiać.
Prowadzący
              dr Michał Ludynia
          Obszar
              
          Przedmiot
          
      Grupa docelowa
          
      Pozostali prowadzący
              Natalia Majcherczyk, lic. Mateusz Błachut, mgr Magdalena Biela, mgr Ewa Szwajczak, dr hab. Edyta Sierka, Katarzyna Larysz, Wiktoria Sitarz, Maja Piegza
          Osobistość