Czy jedzenie to sama chemia? Oczywiście, że tak! Kuchnia molekularna to połączenie sztuki kulinarnej i nauki. Sprawdźcie się zatem jako naukowcy, próbując przy tym własnoręcznie przygotowanych smakołyków! Nauka nie zna granic, dlatego na warsztatach wszyscy zainteresowani będą mogli przygotować kosmiczne spaghetti, molekularny kawior czy domową bubble tea. Nie zabraknie także zabaw z tajemniczym izomaltem, z którego można tworzyć piękne jadalne dekoracje. Uczestnicy warsztatów przekonają się, jak przyjemne może być zdobywanie wiedzy przez kulinarne odkrywanie i tworzenie. Zapraszamy!

Wydarzenie
Czas rozpoczęcia
Czas zakończenia
Liczba uczestników
15
Typ interakcji
Na żywo
Kod
354
Dostępność miejsc
Brak miejsc
Rejestracja
Wymagana
Przedmiot
Kod
warsztaty_8_010
Grupa docelowa
Pozostali prowadzący
mgr Malwina Wójcik
Wiek od
0lat
Wiek do
0lat
Prowadzący
dr Kamila Kapuśniak
Jednostka
Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych
Rodzaj aktywności
English Title
Science, flavor & fun – chemistry in the kitchen
Typ interakcji
Na żywo
Opis EN

Is food only chemistry? Obviously yes! Molecular cuisine is a combination of culinary art and science. Test yourselves as scientists, while tasting delicacies you have prepared at the same time! Science knows no limits, so during the workshop all interested will be able to prepare a cosmic spaghetti, molecular caviar or homemade bubble tea. There will also be fun with a mysterious isomalt, which can be used for making beautiful edible decorations. The workshop participants will find out how pleasant gaining knowledge can be by making culinary discoveries and creating. Join us!

Instytucja
Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
Język aktywności