Co jedli nasi praprzodkowie? Jaka naprawdę jest „tradycyjna” polska kuchnia? Czy była zdrowa? Czego nie jedli Piastowie? Co lubił Jagiełło? <br>Wbrew pozorom obiad lub kolacja mogą przynieść wiele niespodzianek. Wystarczy tylko uważnie przyjrzeć się temu, co leży lub stoi na stole. Można się domyślać, że paręset lat temu były to zupełnie inne potrawy. Kiedy warzywa i owoce pojawiły się w Polsce? Jakie były niezwykłe dzieje znanych potraw? Historia ziemniaków i pomidorów. Kto wymyślił pierogi? Pasztety francuskie, czy… rzymskie? Dlaczego łączy się je z Królem Słońce? Skąd się wzięła czekolada i francuskie rogaliki? Jak małe kuleczki zmieniły mapę polityczną świata?<br>A co (i jak) jedzą ludzie w innych krajach?<br>O tym wszystkim opowiada popularyzator nauki, Wiktor Niedzicki. Autorskie filmy prezentowane podczas wykładu pokażą ciekawe potrawy i przysmaki z całego świata. Czy polubimy potrawy innych kultur?

Wydarzenie
Czas rozpoczęcia
Czas zakończenia
Liczba uczestników
25
Typ interakcji
Na żywo
Kod
1584
Dostępność miejsc
Miejsca dostępne
Rejestracja
Nie wymagana
Kod
wyklad_9_279
Grupa docelowa
Osobistości
Wiek od
0lat
Wiek do
0lat
Prowadzący
Wiktor Niedzicki
Jednostka
Gabinet Rektora
Rodzaj aktywności
Typ interakcji
Na żywo
Instytucja
Uniwersytet Śląski w Katowicach
Język aktywności