Podczas wykładu zaprezentowana zostanie historia i obecnie stosowane techniki druku przestrzennego (3D printing), ze szczególnym zwróceniem uwagi na ich wykorzystanie w produkcji żywności i żywieniu człowieka. Do druku żywności 3D wykorzystywane są głównie cukier, czekolada, sery, ciasto, pulpy warzywne i owocowe oraz pasty mięsne. Żywność 3D drukowana jest kilkoma podstawowymi metodami: za pomocą topienia i wytłaczania na gorąco (płyny, pasty) - warstwa po warstwie; selektywnego spiekania i topienia gorącym powietrzem (np. cukru); wyrzucania ciekłego spoiwa z dyszy, wiążącego warstwami wcześniej nałożony proszek spożywczy. Potencjał druku 3D żywności jest duży, przede wszystkim w wykorzystaniu tej techniki do projektowania innowacyjnej żywności: np. żywności spersonalizowanej (o projektowanej i kontrolowanej zawartości oraz przyswajalności składników odżywczych); tzw. „gładkiej” żywności (w szpitalach, domach opieki); żywności do warunków ekstremalnych (np. podczas lotów kosmicznych); żywności z „odzysku” (sposób na zagospodarowanie użytecznych odpadów żywnościowych). Wyzwanie stanowi możliwość komercjalizacji druku 3D żywności na dużą skalę, ze względu na wysokie koszty drukarek spożywczych i dedykowane tym urządzeniom specjalistyczne oprogramowanie.
Edycja (pole do usunięcia)
6. ŚFN [ grudzień 2022 ]
Typ wydarzenia
activity
Prowadzący
Katarzyna M. Majewska
Obszar
Przedmiot
Edycja
Rodzaj aktywności
Wykłady
Grupa docelowa
Osobistość